SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

omega 3 sfd

  • Sól czy cukier - co bardziej nam szkodzi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nadciśnienie tętnicze jest jedną z plag XXI wieku. Naukowcy oszacowali, że podwyższone ciśnienie krwi na całym świecie jest odpowiedzialne za 7,6 miliona zgonów rocznie (13,5% całkowitej liczby zgonów), czyli więcej niż jakiekolwiek inne czynniki ryzyka. Około 54% udarów i 47% chorób niedokrwiennych serca można przypisać wysokiemu ciśnieniu krwi.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 670 Data: 2023-10-09 06:02:51
  • [...] 10%! restrykcyjne diety nie są zbilansowane, co powoduje liczne zaburzenia hormonalne (braki witamin, minerałów, niezbędnych tłuszczów, np. z grupy O-3, zaburzone proporcje omega-6 do omega-3 itd.), w warunkach niedoborów energetycznych organizm bardzo często korzysta z tkanki mięśniowej, a to oznacza, iż po zakończeniu „głodowej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12483 Data: 2019-02-04 12:52:20
  • Dieta militarna - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 2-3.2 g protein na kg masy ciała, dziennie wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT); ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała węglowodany złożone np. ryż brążowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, kasza jaglana, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5185 Data: 2019-02-10 17:34:59
  • [...] Musisz zapewnić ciału dowóz wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a nie tylko „suchego rozkładu makro”. Owoce, warzywa (błonnik), zdrowe tłuszcze (np. z grupy omega-3, omega-9, najmniej powinno być tych z grupy omega-6) powinny być elementem Twojej diety. Kluczowy jest okres w ciągu kilku godzin po treningu, ale to nie znaczy, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8530 Data: 2019-06-08 21:58:26
  • Hadi Choopan to nowy Mr. Olympia. Jego droga do wymarzonego celu nie była łatwa. Wciąż nie może uwierzyć w to, że po 23 latach ciężkiej pracy nad swoim ciałem zdobył upragniony tytuł mistrza. W opisie pod zdjęciem na Instagramie napisał chwytające za serce słowa, a zwycięstwo zadedykował kobietom z Iranu.  „Po 23 latach bólu, cierpienia, smutku, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2156 Data: 2022-12-22 11:55:19
  • Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5527 Data: 2018-01-09 07:50:50
  • Istota problemu Zakrzepica żył głębokich, nazywana potocznie trombozą, jest chorobą polegającą na tworzeniu się zakrzepów w układzie żylnym kończyn dolnych pod powięzią głęboką, czyli błoną zbudowaną z tkanki łącznej, otaczającą poszczególne mięśnie kończyn.  Jak szacują specjaliści, w Polsce mamy rocznie do czynienia z ok. 60 tys. przypadków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1671 Data: 2021-07-16 18:17:10
  • Redukcja tkanki tłuszczowej, czyli odchudzanie, wymaga od nas przygotowania odpowiedniej diety. O ile budowanie masy mięśniowej zostawia nam pewien margines na to, aby zjeść jakiegoś łakocia, tak redukcja wymaga już pewnych restrykcji. Jeżeli chodzi o plan treningowy, tutaj niewiele się zmienia. Kluczem jest odpowiednie dopasowanie bilansu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11221 Data: 2018-11-29 21:22:05
  • Cztery główne hormony regulujące masę ciała

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9206 Data: 2018-01-04 10:30:39
  • [...] że osoby, u których wykryto niskie stężenie DHA posiadają mniejszą objętość oraz obniżoną sprawność mózgu. Co więcej, uczestnicy badań, u których stężenie oraz przyjmowanie omega-3 w diecie było niższe, znacznie słabiej wypadały w testach mierzących pamięć wzrokową i funkcje wykonawcze, takich jak abstrakcyjne myślenie, wielozadaniowe ćwiczenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7360 Data: 2017-09-22 09:46:30
  • [...] między innymi w rybach, takich jak: łosoś, makrela, halibut, węgorz czy śledzie, ale też w orzechach włoskich, siemieniu lnianym czy nasionach chia. Roślinne źródła omega-3 są ponadto doskonałym źródłem jednocześnie witaminy E, która również wykazuje działanie przeciwzapalne. Witamina D Niskie stężenie witaminy D w surowicy może wywołać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9383 Data: 2017-11-06 10:15:36
  • Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6591 Data: 2019-08-07 06:25:57
  • Jakie orzechy są najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i osób dbających o sylwetkę są częstym gościem, bo jak wiadomo, zawierają mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu, ponadto bogate są w kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, a także są bardzo dobrym źródłem białka. Niżej porównanie pod względem ceny, dostępności oraz walorów odżywczych: orzechów włoskich, arachidowych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7392 Data: 2017-10-12 09:53:44
  • [...] poprzez reakcję obronną, którą jest stan zapalny. Są również inne czynniki, które przyczyniają się do stanów zapalnych w naszym organizmie, takie jak dieta bogata w kwasy omega-6 a uboga w przeciwzapalne omega-3. Stanom zapalnym sprzyja też nasilony stres, braki w diecie, narażenie na zanieczyszczenia występujące w naszym środowisku. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7345 Data: 2017-11-27 10:20:35
  • Sterydy anaboliczno-androgenne a serce

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    Sterydy anaboliczno-androgenne na dobre zadomowiły się na świecie, mimo iż np. w USA zrównano je z narkotykami i obłożono drastycznymi karami. W USA około 3 milionów osób używa SAA w celach nieterapeutycznych i dawkach ponadfizjologicznych, a 60% z nich nie startuje w żadnych zawodach – tylko trenuje rekreacyjnie, w celach sylwetkowych (Evans, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12755 Data: 2017-08-27 11:38:15
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. Badania pokazują, że zastąpienie dwóch łyżek nasyconego tłuszczu (znajdującego się między innymi w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10707 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • [...] niektóre rodzaje kwasów tłuszczowych (nasycone, trans), czekolada, podczas gdy przed trądzikiem mogą chronić jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (w tym z grupy omega-3), spożycie owoców i warzyw. Wykazano również, że pacjenci z trądzikiem mają niski poziom kwasu linolowego w lipidach powierzchniowych skóry. Należy on do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 913 Data: 2023-03-26 21:22:00
  • Masło czy oliwa z oliwek?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] co tam „siedzi”. Oliwa kontra masło W 100 g oliwy z oliwek można znaleźć: 13-15 g kwasów tłuszczowych nasyconych (kwas palmitynowy) 59-73 g jednonienasyconych kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy); inne źródła podają, iż 68,97 g 8-10 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (PUFA, kwas linolowy) 0,83 g kwasów omega-3 (kwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1207 Data: 2022-10-10 08:20:37
  • Omega 3, 6, 7, 9 - czym się od siebie różnią?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w diecie w stosunku do pozostałych jest bardzo ważna. Jest to związane budową błon komórkowych. Kwasy Omega 9 zmniejszają przepuszczalność błon komórkowych, zaś Omega 3 i omega 6 powodują wzrost przepuszczalności tych błon. Odpowiedni bilans kwasów Omega jest szczególnie istotny, aby zachować homeostazę naszego organizmu. Kwasy tłuszczowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7916 Data: 2017-10-11 10:36:51
  • Najlepsza dieta od dietetyka - na jakie diety lepiej uważać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej.  Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 571 Data: 2023-03-17 08:59:10